kocaeli arsa fiyatları ve eski insan tarihi
kocaeli arsa fiyatları ve eski insan tarihi evet arkadasalr sizlere guhün kocaeli arsa fiyatları Diyarbakır ilinin Doğu Anadolu sınırları içinde kalan ilçelerinden birisidir. Topraklarım Doğuda aynı ilin Kulp, güneydoğuda Hazro, güneyde merkez, batıda Hani ilçeleri, kuzeyde Bingöl'ün Genç ilçesi çevirir. Merkez bucağından başka Hezan adında bir bucağı, 54 köyü vardır.
Yüzölçümü:
. o. 620'de Frikya devletinin yerine geçti. M. Ö. 546'da İranhlar'm (Per^ler'in) eline geçti. Son ve en ünlü hükümdarları Kroisos (Krezüs) İran şehinşahı Kurus'un dostluğunu kazandı, onun sarayında hayatım tamamladı.
Lidya, Anadolu'nun batısını kaplıyordu. Kroisos devrinde ticaret sayesinde çok zenginleşmişti. Başkenti Sardes (Şart) Ege kıyısında işlek bir liman, en canlı bir ticaret merkeziydi. Lidyalılar'ın ticari münasebetleri, tıpkı Fenikeliler'inki gibi, Karadeniz'den Mısır'a uzanıyor, bütün Akdeniz'i kaplıyordu. Transit ticareti dolayısiyle çok zengin olan Lidyalılar, dünya tarihinde ilk defa madenden para kestirdiler. Kroisos'un kestirdiği altın, gümüş paralar, çok rağbet gördü. Bu paralar fasulye tanesi biçimindeydi. Bir altın para 13,5 gümüş ufak parayaatikan gelir.
Liechtenstein bir prensliktir. Prensin mensup bulunduğu hanedan, Avrupa'nın en eski, ünlü hanedanlarındandır. Bu aile, yıllarca Avusturya (Almanya) hizmetinde bulunmuş, Türkler'e karşı Alman başkomutanlığı yapmış, Avrupa'nın ünlü hanedanlariyle akrabalık kurmuştur. Türk akıncıları birkaç kere bu ülkeye girmişler, Vaduz'u almışlardır.
Belçika'da Liege eyaletinin başlıca şehrî, batı Avrupa'nın üçüncü önemli nehir limanıdır. Nüfusu banliyöleriyle 700.000 kadardır; Belçika'nın 3. şehridir. Eyalet 3.951 km^ ve 1,1 milyon nüfusludur. Liege şehri, Meuse nehrinin her iki yakasında, Brüksel'in 86 km. güney doğusundadır. Yakınlarırfda kömür ve maden yatakları olduğundan bir endüstri şehri olarak gelişmiştir.
Meuse nehrinin sağladığı ulaşım imkânları sayesinde Liege, Belçika'nın daha başka Önemli endüstri bölgelerine, Fransa'nın kuzey ve güney yörelerindeki endüstri şehirlerine, Holânda'ya bağlıdır. Ayrıca, Paris-Berlin, Amsterdam-Basel arası demiryolu Ь1ёде'0ө kesiştiğinden bu şehir, Antwerp (Anvers) ten sonra gelmek üzere Belçika'nın ikinci önemli demiryolu kavuşağıdır. Liege'de en çok kömür, çelik, demir, katran, cam, silâh endüstrileri gelişmiştir.mandan he-maya başlandığı kesin olarak Yalnız, Eski Mısırlılar'm M. 0.2000^^ da limanlar yaptığı sanılıyor.
M. O. XIII. yüzyılda liman kunr.sv dalgakıran yapmışlardır. M. 0.9ih-yaptıkları bir başka limandaki uzunluğu 750 m. kadardı. Büyük \un İskenderiye'yi kurduğu zaman Pharcse | 1.600 m. uzunluğunda, 130 m. r bir yolla karaya bağlamış, bu yolun da birer liman yapılmıştı. Limarianîrij önemi olan büyük liman üç yanındebn korunuyordu, açık kalan yanına da yapılmıştı. Ayrıca,
Eski Roma ve Yunanlılar гьщщ denizde ticari ve askerî değer taşıyan suni ve tabiî limanlar vardı. Denizciliji„' den iyiye geliştiği Ortaçağ'da limanlarca büyük değer kazandı.
Büyük tonajlı gemiler manevra kabü az olduğundan, römorkörlerle çekilerek manlara alınırlar. Ayrıca, yabancı geır,»-; limana girmeden önce kılavuz kaptan jy derilir. Limanın sığ yerlerini, tra%i, bancıların bilmelerine imkân olmıyans-l liklerini bilen kılavuz kaptan geminindi sini ele alır, tekneyi yanaşacağı у!гек»(| götürür. Ayrıca, yabancı gemilere kıWi beraber polis, doktor,
Limanlan türlü yönlerden smıfland riz. Durumlarına göre yapılan bir smıfl ma limanları 3e ayırır;
]. — Tabiî Limanlar: Gemileri r< koruyabilir. Yalnız rıhtım yapmak yete gibi limanların en önemlileri Sinop, Kong, New York, Rio de Janeiro iimanh
2— Sunî Limanlar: Açık deniz kıy da kurulmuştur. Bu gibi limanlar dalga larla korunur.
3.— Yarı-sunl Limanlar: Oldukça bir sığınak teşkil ettiği halde suni c da korunan limanlardır. İstanbul linr bu böiüme koyabiliriz.
ГФпк1фгс1я, türlü biçfmde olurlar, Ç tırak, yaflllmtl, küçük plfiklar Tomurcuklanmayla ürerler.
Bir İlkene mikroskopla bakılacal< tada klorofllll, tek hücreli yosunl çevresinda de mantar İpliklerinde^ gelen birer tabaka görülür, Bunlı kenl bulunduğu yere tesbit eder, h etkilerdenitkiler âleminde, çl kiler şubesinin, talll bitkiler altşub bitki sınıfıdır. Başlıca bitkisi, birço olan «liken» dır. «Islanda yosunu likenler toprak üzerinde halı gibi kahverengi, kuru yosunlardır. Kl bu'nda ormanların bittiği yerde me len eren likenlerle ren geyiklerini besinidir. Yurdumuzda likenlere h( yerde, ormanlık yerlerde, kayaların rm üzerinde raslanır. Likenler
Peru'nun başkentidir. Büyük Oky yısında, limanı olan Callao'dan 12 ı
pıcloğ Yanmadası'mn doğu yönünde kalan Bandırma, sunî bir liman olmasına rağmen, deniz trafiği oldukça yüklüdür.
Marmara'daki limanların en önemlisi şüphesiz ki İstanbul'dur. İstanbul limanının önemli bir parçası olan Haliç tam anlamiyle tabiî bir limandır. Bunun dışında, İstanbul limanının başka tarafları lodos ve poyraz rüzgârlarına oldukça açıktır.
OsmanlI İmparatorluğu devrinde, önce Ga-lata'da liman tesisleri yapılmış, sonra da Haydarpaşa limanı vücuda getirilmiştir. Zamanla İstanbul limanının bu en önemli bölümleri gittikçe artan yükleme - boşaltma ihtiyacını karşılıyamaz hale geldi, bunun üzerine 1952'de Tophane ve Salıpazan'na en moden usullerle liman tesisleri yapılmasına başlandı. 1953'te de Haydarpaşa limanı genişletildi, limanı korumak için dalgakıran yapıldı. İstanbul limanı deniz trafiği bakımından dünya limanları arasında 6. gelir (Bk. İstanbul).
Marmara Denizi'nde, ayrıca İzmit Körfezi' ndeki Derince limanında modern yükleme-boşaltma tesisleri vardır. Gemlik ve Mudanya iskeleleri birer liman olmaktan uzaktır. Trakya kıyılarında Tekirdağ, Mürefte, Şarköy' de de birer iskele vardır. Bunlar liman hüviyetini haiz değildir.
Trakya kıyılarında Tekirdağ, Mürefte, Şarköy' de de birer iskele vardır. Bunlar liman hüviyetini haiz değildir.
Limana çok ihtiyacı olan Karadeniz kıyılarımızın en büyük limanı Samsun'dur. Yapılmasına 1955'te başlanmış olan Samsun limanı, karayolları ve demiryolu İle Anadolu'ya bağlı olduğu için, büyük bir önem taşımaktadır. Trabzon ve Giresun'da da modern suni limanlar yapılmıştır. Batı Karadeniz'de yapılan limanlar yukarıda saydıklarımız kadar önemli olmamakla beraber. Doğu Karadeniz' dekilerden daha çoktur. Bunların başlıcası İnebolu, Ereğli, Amasra, Zonguldak limanlarıdır. Karadeniz'de ticari faaliyetleri önemli olan diğer limanlar Rize, Hopa, Ünye, Tirebolu, Ordu, Fatsa limanlarıdır. Sinop ise Karadeniz'in tek tabiî limanıdır (Bk. Sinop).
Ege Denizi kıyılarımızın en önemli, en büyük limanı İzmir'dir. Tabiî bir körfez olan İzmir limanı hem geniştir, hem de gemileri rahat rahat korur. 1955'te Alsancak'ta yeni bir limanın yapılmasına başlanmıştır. Anadolu'nun her yanına karayolları ve demiryolu İle bağlı olan İzmir yurdumuzun en önemli limanlarından biridir.
Ege Denizi'ndeki küçük limanlar, Foça, Dikili Ayvalık, Edrernit ile Çandarlı Körfezi'n-deki Deme ve Foça limanlarıdır. Ege E)enizi' nin Trakya kesiminde Saros Körfezi vardır, güney kesimlerinde de birçok küçük körfez ve limanlar bulunur. Bunların başlıcaları Kulluk, Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Fethi-kocaeli daire fiyatları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder